Herbata zimowa różnej jakości
Okres jesienno-zimowy jest czasem wzrostu liczby infekcji. Wiele osób choruje, bo niskie temperatury i suche powietrze tworzą idealne warunki dla rozwoju drobnoustrojów. Dodatkowo mała ilość słońca nie nastraja optymistycznie. Jednak natura dostarcza nam skutecznych narzędzi do walki z tymi wyzwaniami. Jednym z nich jest herbata zimowa. Warto wiedzieć co kryje się pod tym określeniem. Równie dobrze może to być bowiem dobra herbata, jak i mieszkanki pełne sztucznych dodatków. Oczywistym jest więc, że nie każda zimowa herbata będzie tak samo korzystnie wypływać na organizm człowieka.
Rozgrzewające herbaty imbirowe
Imbir jest znany ze swoich właściwości rozgrzewających i wspomagających odporność. Znaleźć go można w wielu produktach. Dobra herbata zimowa nie jest tu wyjątkiem. Dodanie do naparu kawałka świeżego imbiru może pomóc w walce z przeziębieniem. Złagodzi także ból gardła i zadziała antybakteryjnie. Nie można jednak zapominać, że herbata z imbirem nie jest lekarstwem. Jedynie wspomaga walkę z infekcjami, a właściwe leczenie powinien zaordynować lekarz. Trzeba także zachować ostrożność, ponieważ imbir nie zawsze może być łączony ze wszystkimi lekami.
Aromatyczna herbata zimowa
Cynamon można znaleźć w większości kuchni. Stanowi on bowiem bardzo popularny dodatek do wypieków i deserów. Trzeba jednak wiedzieć, że nie tylko świetnie smakuje. Posiada także dobroczynne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Dodanie odrobiny tej przyprawy do herbaty może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Jest to ważne zwłaszcza w okresie, gdy organizm jest osłabiony walką z przeziębieniem. Przy tym nadaje niepowtarzalnego aromatu. W sklepach można znaleźć wiele herbat o smaku cynamonu. Nie zawsze jednak będzie to dobry wybór. W dużej części są to tylko sztuczne aromaty. Dobrej jakości herbata czarna z odrobiną cynamonu będzie smakowała równie dobrze, a przyniesie więcej korzyści dla organizmu.
W zimie nie sposób też zapomnieć o smaku i zapachu goździków. Są one bogate w eugenol, który ma działanie przeciwbólowe i antyseptyczne. Dodanie kilku goździków do herbaty może pomóc w łagodzeniu bólu zębów oraz gardła. Będzie także wspierać układ odpornościowy.
Klasyczny miód i cytryna
Miód i cytryna to klasyczne połączenie, które poprawia smak herbaty. Jednocześnie dostarcza cennych składników dla organizmu. Miód działa kojąco na podrażnione gardło, natomiast cytryna jest źródłem witaminy C. Jednak dodając je do herbaty, trzeba zachować ostrożność. Zbyt wysoka temperatura napoju sprawi, że najlepsze herbaty stracą swoje właściwości.